Ny skattemelding i 2020 – løpende skatteoppgjør!

I år vil de fleste lønnstagere og pensjonister motta skattemelding med et helt nytt utseende. Den nye skattemeldingen vil være forhåndsutfylt med opplysninger slik vi er vant til, men den vil være mer brukervennlig i form av at det blir lettere å kontrollere og lettere å endre forhåndsutfylte opplysninger.

I år vil de fleste lønnstagere og pensjonister motta skattemelding med et helt nytt utseende. Den nye skattemeldingen vil være forhåndsutfylt med opplysninger slik vi er vant til, men den vil være mer brukervennlig i form av at det blir lettere å kontrollere og lettere å endre forhåndsutfylte opplysninger.

Inndeling i temaer
De gamle postene er endret og erstattet med temaer som naturlig hører sammen:

–   Arbeid, trygd og pensjon
–   Bank, lån og forsikring
–   Bolig og eiendeler
–   Familie og helse
–   Finans
–   Gave og arv
–   Personlige forhold

Veiledning underveis
Nytt er også at du skal få veiledning under utfyllingen. Du blir veiledet direkte i selve skattemeldingen, blant annet gjennom merknader eller varsel om mulige feil. Hvis du for eksempel legger inn reiseutgifter som er veldig høye i forhold til arbeidssted, kan du bli spurt om dette er riktig. Står du oppført med sekundærbolig, kan du få spørsmål om du leier den ut. Hvis du svarer ja, blir du videreført til felter hvor du kan fylle inn inntekter og fradrag i forbindelse med utleien. Utleieskjemaet RF-1189 skal du derfor ikke lenger fylle ut.

Løpende skatteberegning
Nederst i skattemeldingen oppsummeres alle skatteforholdene dine, med en oversikt over beløp til skatteberegningen. Øverst i skattemeldingen vil kunne se en foreløpig skatteberegning som oppdateres for hver endring du legger inn.

Skattemyndighetene vil også kunne oppdatere skattemeldingen din fortløpende, basert på innkomne opplysninger fra tredjeparter. Det vil de kunne gjøre helt frem til leveringsfristen. Den det gjelder vil motta varsel på e-post.

Endringer i løpet av året
Den tilsendte skattemeldingen er basert på fjorårets opplysninger, men vær obs dersom det har skjedd endringer i løpet av året. Har du for eksempel kjøpt aksjer, vil du ikke kunne benytte den nye skattemeldingen.

Da må du klikke på «Finner du ikke det du leter etter?» under «Legg til nye opplysninger» og så gå til den gamle versjonen av skattemeldingen din i Altinn.

Dersom du har startet virksomhet i løpet av året, kan du heller ikke benytte den nye skattemeldingen. Da må du levere RF-1030 «Skattemelding for næringsdrivende».

Utsendelse
Skattemeldingen blir sendt ut puljevis i perioden 18. mars til 30. mars. Du vil få beskjed i Altinn når skattemeldingen din er tilgjengelig. Merk at du må være registrert som elektronisk bruker innen 1. mars for å kunne få tilsendt den nye skattemeldingen.

Er du næringsdrivende eller ektefelle til en næringsdrivende eller mottar du fremdeles skattemeldingen på papir, vil du få skattemelding i gammelt format enten digitalt eller på papir i postkassen fra 31. mars. Ny skattemelding for næringsdrivende skal etter planen lanseres i 2021.

Leveringsfrist
Fristen for å levere er som før:

– 30. april for lønnstakere og pensjonister
– 31. mai for næringsdrivende.

Lønnstakere og pensjonister skal fremdeles ha mulighet til å benytte seg av leveringsfritaket dersom de ikke har endringer.

Tidlig skatteoppgjør
Det legges opp til at skatteoppgjøret kan, med noen forbehold, være ferdig i løpet av to uker etter at du har levert skattemeldingen.

Tidlig skatteoppgjør gjelder imidlertid kun for deg som:

– benytter den nye skattemeldingen (både du selv og eventuell ektefelle)
– har skatt til gode
– ikke har ubetalte krav
– ikke har blitt tatt ut til kontroll

Skattemyndighetene mener at den nye skattemeldingen bidrar til at flere får fastsatt riktig skatt og at det er vanskeligere for den enkelte å gjøre feil.

Ikke glem at du fremdeles er ansvarlig for at opplysningene i skattemeldingen er korrekte. Du risikerer som tidligere å bli ilagt tilleggsskatt dersom du gir ufullstendige eller uriktige opplysninger.

Dette er gode nyheter! Løpende skatteoppgjør har vi ventet lenge på. Erfaringsmessig tar det noe tid fra skattemyndighetene lanserer nye løsninger, til alt fungerer som det skal. Det blir spennende å følge med på hvordan den nye skattemeldingen faktisk vil fungere i praksis.

På tide med et generasjonsskifte?

1. Januar 2014 fjernet den første Solberg-regjeringen arveavgiften og siden da har det vært mulig å motta arv og gave helt skattefritt.

1. Januar 2014 fjernet den første Solberg-regjeringen arveavgiften og siden da har det vært mulig å motta arv og gave helt skattefritt.

I forbindelse med at arveavgiften ble fjernet, ble det innført et kontinuitetsprinsipp i skatteloven. Det vil si at mottaker overtar arvelater/givers inngangsverdier og skattemessige stilling. For noen eiendeler innebar dette en betydelig skattebesparelse, for andre en skatteøkning.

I 2019 kom det et forslag fra SV om å gjeninnføre arveavgiften. Kun SV og Rødt stemte for, arbeiderpartiet stemte mot forslaget.

I disse dager spekuleres det i om arveavgiften kommer tilbake, når den kommer tilbake og i hvilken form.

Vi får hver uke henvendelser fra klienter som vurderer å gjennomføre generasjonsskifte nå, for å unngå arveavgift hvis den måtte komme. Den sittende regjeringen er klar på at arveavgiften ikke skal gjeninnføres, men mye taler for at arveavgiften kommer tilbake hvis det blir et regjeringsskifte i oktober 2021.

En gjeninnføring av arveavgiften reiser en rekke spørsmål vi kan spekulere i, men som vi ikke har svar på, blant annet:

– Skal forskudd på arv gitt i periode uten arveavgift hensyntas i beregningen?
– Får det betydning om forskudd på arv gitt i denne perioden har vært innberettet skattemyndighetene eller ikke?
– Blir kontinuitetsprinsippet videreført, avviklet eller endret?
– Hvor høyt blir bunnfradraget og får vi en progressiv sats som tidligere?

Selv om du tar grep allerede nå for å unngå en eventuell fremtidig arveavgift, så er det likevel ikke gitt at du slipper helt unna. Det er imidlertid ikke bare arveavgiften i seg selv som gjør at du allerede i år bør tenke på å starte prosessen med et generasjonsskifte. Dette er en prosess som tar tid og som krever at du på forhånd tenker nøye gjennom hvordan du ønsker å fordele formuen din, ikke minst for å unngå konflikter mellom arvingene etter din død.

I det følgende vil vi derfor peke på noen forhold du bør tenke på før du går i gang med prosessen og kanskje finner du det hensiktsmessig å starte allerede i år.

Hvilke verdier skal overføres, når og til hvem?

Begrensninger i arveloven
Dersom du har flere barn, er det særlig viktig å tenke på hvem som skal få hva, hvilke verdier dette representerer og om verdien av gaven skal avkortes i barnas senere krav på arv. Dette er forhold som må nedtegnes i form av gavebrev og testament, men ikke glem å orientere barna om hva du bestemmer deg for.

Du står i utgangspunktet relativt fritt til å foreta de gavedisposisjonene du måtte ønske, men arveloven setter noen grenser for pliktdelsarv. Pliktdelsarven er den delen av arven som arvelateren ikke kan ta fra livsarvingene i testament og er pr i dag begrenset til en million. Ny arvelov er vedtatt, men er foreløpig ikke trådt i kraft. I den nye loven er imidlertid pliktdelsarven økt fra 1 million til 15G (ca 1,5 mill.). Den nye loven åpner også for at du i mye større grad enn tidligere kan bestemme hvilke eiendeler som kan utlegges til den enkelte, uavhengig av verdi.

Overføring av bolig og fritidseiendom
For arv og gaveoverføring av bolig og fritidseiendom som kunne vært solgt skattefritt på overføringstidspunktet, er det gjort unntak fra kontinuiteten. Dette gjelder bolig som du har brukt som din egen i minst ett av de to siste eierårene eller fritidseiendom du har brukt som fritidsbolig i minst fem av de siste åtte eierårene.

For denne typen overføringer settes skattemessig inngangsverdi for mottaker lik markedsverdien på tidspunktet da arven/gaven blir gitt. Verdistigningen i løpet av den tiden du har eid eiendommen blir dermed skattefri for mottaker.

Dersom mottaker skal bruke hytta noen år før den selges, vil verdiendringene som skjer etter overtagelse utløse skatteplikt eller fradragsberettiget tap, med mindre mottakeren selv oppfyller vilkårene for skattefritak.

Når det gjelder overføring av eiendom, så er det særlig viktig å være oppmerksom på at overføringen må innebære en realitet. Det vil si at du for eksempel ikke bare kan overføre eiendommen «på papiret», men fremdeles forbeholde deg eksklusiv bruksrett til eiendommen. Du risikerer da at mottaker ikke får beholde gaven, mottaker risikerer arveavgift og det kan hende at ingen av dere oppfyller vilkårene for skattefritak ved gevinst ved salg av eiendom.

Det er verdt å merke seg at en overføring av eiendom som gave vil utløse dokumentavgift i form av 2,5 % av eiendommens markedsverdi. Denne avgiften hadde arvingen sluppet ved arv ved død for sin forholdsmessige andel av arven etter loven.

Skattefrie tilpasninger ved overføring av virksomhet
Ved arv og gave av andre eiendeler enn bolig og fritidseiendom, gjelder det ingen tilsvarende regler om diskontinuitet. For aksjer, næringseiendom, utleieboliger og tomter, vil den verdistigningen du har hatt på eiendelene i din eiertid, bli skattepliktig for din arving når de selges.

Dersom du driver virksomhet, er det ekstra mange forhold å tenke på.

Skal alle barna arve eller er det en eller flere som utpeker seg som egnet til å videreføre virksomheten?

Driver du et enkeltmannsforetak, blir spørsmålet om du overføre virksomheten direkte eller om du først skal omdanne og deretter gi aksjene i gave? Det er verdt å merke seg at dersom du omdanner først, ligger det en betydelig besparelse i at det ved omdannelse er fritak for dokumentavgift.

Hva er riktig organisering av eierskapet? Skal du eie aksjene privat eller via et holdingselskap? Skal barna eie aksjene privat eller skal de eies via «barneholding»? En holdingstruktur gir både deg og barna større fleksibilitet med hensyn til å kunne disponere avkastningen, utbytter og gevinster, uten at disse beskattes. Beskatningen finner sted først ved utdeling til deg privat.

Skal du slippe barna til umiddelbart eller skal de gis gradvis innflytelse? Dette kan i de fleste tilfeller enkelt løses ved å etablere A og B – aksjer.

Kan det være aktuelt å fisjonere ut enkelte virksomhetsområder, slik at for eksempel et barn overtar eiendom og et barn overtar driften?

Skatteposisjoner
Sørg for å ha kontroll på skatteposisjonene dine.

Inngangsverdi
Dersom du har ervervet aksjene på ulike tidspunkt, vil du mest sannsynlig ha ulik inngangsverdi på aksjene. Gir du aksjene til barna på samme tidspunkt, vil aksjene fordeles forholdsmessig. I motsatt fall kan du risikere at et av barna arver aksjer med høy inngangsverdi og et annet aksjer med negativ inngangsverdi. Dette kan utgjøre en betydelig skattemessig forskjell for barna ved et senere salg av aksjene.

Skattemessig innbetalt kapital
Dersom du vurderer å gi aksjer til ett eller flere av barnas holdingselskaper, så vær oppmerksom på at den skattemessige innbetalte kapitalen «forsvinner». Dere mister da muligheten til å ta ut tidligere beskattet kapital helt skattefritt. Er den skattemessig innbetalte kapitalen i selskapet høy, så kan det derfor være fornuftig å ta denne ut før aksjene overdras.

RISK
Negativ RISK skaper hodebry for mange. RISK ble i sin tid innført for å unngå dobbeltbeskatning på salgsgevinst som henføres til tilbakeholdt kapital som allerede var skattlagt av selskapet. Negativ RISK forekom når et selskap delte ut et utbytte som var høyere enn sitt skattemessige resultat. Dersom aksjene står oppført med negativ RISK innebærer det at beløpet trekkes fra inngangsverdien på aksjene, og at skattepliktig gevinst blir tilsvarende høyere. Denne latente skatten utløses ved salg, ved avvikling og i utgangspunktet dersom selskapet overdras ved arv eller gave. Det er verdt å merke seg at skattemyndigheten i en bindende forhåndsuttalelse har godtatt at aksjene i et selskap med negativ inngangsverdi ble gitt i gave fra far til sønnens holdingselskap, uten at overføringen ble gjenstand for gjennomskjæring og beskatning av giver. En forutsetning er blant annet at hovedformålet med gaven ikke er å spare skatt og at verdien av gaven betydelig overstiger skattebesparelsen.

Tenk langsiktig
Det er vel så viktig å tenke langsiktig og allerede før gaven gis regulere barnas/aksjonærenes rettigheter og forpliktelser i en aksjonæravtale. I et familieselskap er det blant annet særlig viktig å sikre at aksjene ikke går ut av familien ved samlivsbrudd eller død.

Det er mange problemstillinger som oppstår i forbindelse med generasjonsskifte; før det settes i gang, underveis og etter at det er gjennomført. Hvis disse problemstillingene er gjennomtenkt og regulert på forhånd, sparer det deg for mange konflikter. Sørg imidlertid for å dokumentere/formalisere alle beslutninger i form av gavebrev, ektepakt, testament, aksjonæravtale, styrevedtak osv.

Trenger du hjelp til å sortere tankene eller hjelp til å finne en egnet løsning, så ta gjerne kontakt med oss.